Dánsko - Nordic Walking na ostrově Bornoholm mě nadchl


20. – 28. 8. 2022, dánský ostrov Bornholm - ráj walkerů, cyklistů, rybářů a umělců. Počtěte si, prohlédněte si galerii. A kdo má zálusk jet v roce 2023, dočtěte až do konce.

před rokem

Legenda praví, že když bůh stvořil Skandinávii, zbylo mu pár pěkných kousků žuly a hromada jemného bílého písku. I řekl si, že stvoří něco menšího a krásného pro walkery, cyklisty, rybáře a umělce. Tak povstal ostrov Bornholm a ostrůvky Ertholmene v Baltském moři. A zařídil, aby jeho dílo patřilo napraveným potomkům krutých Vikingů a výbojných králů, mírumilovným vyznavačům hygge a nejšťastnějšímu národu na světě, Království dánskému.

Malá slovenská cestovní kancelář GO Slovakiet.com pořádá na Ostrov Bornholm akční zájezdy vlastní produkce, odvážně kombinuje cyklo s průvodcem a Nordic Walking s instruktorkou. Je to nabité, krásné, proorganizované a plné zážitků.

Nordic Walking výšlapy na ostrově Bornholm mě nadchly

Šest výšlapů, jeden krásnější než druhý. K opevněnému kruhovému kostelu Osterlars, 12 km. Od Muzea umění, nad žulovými Svatyňovými útesy do Gudhjemu, 9 km. Po mořském pobřeží, kolem obrovské žulové trhliny do rybářského Svaneke, 16 km. Na zříceninu hradu Hammerhuis (14 km), který všichni tak chtěli a tak se o něj tahali, až ho zničili. Do lesa s vikingským opidem a do Údolí ozvěn za zubrem evropským, 7 km. Po bílých plážích do písečných dun Dueodde (13 km), koupání a slunění.  Po cestě muzea, sochy v plenéru, kavárničky, butiky, rybárny, pašerácké domky, prastará žula, bílé plachty na obzoru a moře. Nedá se to popsat, musíte vidět.

Úžasné prohlídky a výlety

Kodaň – Královské paláce Amalienborg a Christiansborg, Malá mořská víla, nákupní Stroget, Kongresové náměstí, Nový přístav. Kodaň je neokázalá, stavěná pro chodce, cyklisty, povaleče, huliče i otužilé plavce. Je radost být jen tak v ulicích a okounět na nábřežích. Nejlépe si to užijete se svačinou a plaskačkou v kapse. Dělají to tak všichni, i Dánové.

Archipelag ErtholmeneKdysi základna pirátů, pak rybářů, pak vojenská pevnost a vězení. Teď turistická atrakce a domov 84 obyvatel. Malé kamenné domky v terénních prohlubních, záchytné nádrže na dešťovou vodu, ze všech stran opevnění a kanóny namířené na moře. Z bývalé zbrojnice je luteránský kostel a v něm LGBT svatba.

RoskildeMuzeum vikingských lodí a katedrála Sv. Lukáše (UNESCO). V katedrále leží dánští králové. Bílý mramorový sarkofág má první žena na dánském trůnu, královna Margareta I, iniciátorka společného soužití Dánů, Švédů a Norů. Svůj sarkofág má připravený i současná dánská královna Margareta II. Na výrobě se podíleli čeští skláři.

Kde jsme bydleli

Jedna noc v Kodani –  hotel Cabinn City, odpočinout si, přespat, moc neutratit. Pokojík pro dva se sociálkou není větší než vlakové kupé. Příjemné společné prostory – recepce, lobby, venkovní posezení a vynikající švédský stůl k snídani. Ideální umístění v docházkové vzdálenosti do centra.  Na jednu noc akorát.

Sedm nocí v Gudhjemu -  Gudhjemparkřadové dvoupodlažní apartmánové domky pro čtyři. V přízemí sociálka, kuchyň, obývák, terasa vepředu, vzadu. V patře dvě ložnice. Ideální prázdninové bydlení. V recepci pračky a sušičky. K dispozici bazén, půjčovna kol. Sámoška, hřbitov a muzeum hned vedle. Do městečka Gudhjem  cca 1 km pěšky. Gudhjem je malé zachovalé rybářské sídlo s prázdninovou atmosférou. Přístav, vynikající rybárna, hospůdky, butiky, cukrárny, vinárna. Dvě sámošky, kostel a větrný mlýn. Půvabné.

Jak je to s jídlem

Kromě supersnídaně ráno v Kodani, je zájezd bez stravování. Strýček Skrblík si doma nakoupil Maggi Dobrý hostinec na večeře, instantní kašičky k snídani a musli a raw tyčinky na trasy. Mňam. Na místě, v sámošce, dokoupil tři sedmičky bílého suchého vína, pixlu jogurtu, pečivo, rybky, ovoce a zeleninu. Dvě kila dole.

Cesta je cíl

Ostrov Bornholm je daleko. Nejvíc si vytrpíte na letištích ve Vídni a v Kodani. Nejvíc si užijete cestu autobusem přes Oresundský most, který spojuje Dánsko se Švédskem. Ohromující inženýrské dílo. A úplně nejvíc si užijete obří katamarán, který pendluje mezi švédským Ystadem a bornholmským Ronne. Hlavně se vrhnout na trajekt první a obsadit křesla na přídi.

I v roce 2023 bude Nordic Walking zájezd na ostrov Bornholm. Přečtěte si rámcové info

Pořadatel zájezdu: cestovní kancelář Go Slovakiet.com s.r.o., Mierova 70, 821 05 Bratislava, Slovenská republika

Datum konání: sobota 26. srpna až neděle 3. září 2023, 9 dní/8 noci

Cena pro rok 2023: 800 EUR/osoba obsahuje

  • letenka Austrian Airlines z Vídně do Kodaně a zpět
  • zavazadlo 23 kg plus příruční zavazadlo do letadla
  • 1 noc ubytovaní se snídaní v Kodani (2 osoby na pokoji)
  • 7 nocí ubytovaní v apartmánech Gudhjem (4 osoby v apartmánu)
  • spotřeba energii /voda, elektřina, teplo/
  • závěrečný úklid apartmánu
  • v Kodani transfer autobusem z letiště a okružní jízda městem
  • autobusový transfer k trajektu Kodaň – Ystad /Švedsko/ a zpět
  • transfer katamaránem Ystad – Ronne a  zpět
  • transfer autobusem Ronne – Gudhjem a zpět
  • průvodce CK Go Slovakiet.com a doprovod CK
  • odborný instruktor Nordic Walking
  • turisticke brožury a mapy
  • pojištění CK proti úpadku

Fakultativní výlety na ostrůvky Earthholmene a do Roskilde si můžete, ale nemusíte, dokoupit.

Cestovka je flexibilní, zohlední a doporučí i cestu vlastním vozem, popř. zařídí odlet z jiného letiště. Nicméně letecké spojení Austrian Airlines Vídeň-Kodaň vychází ze všech variant (např. odlet Praha nebo Katowice) jako nejlepší.

Nordic Walking instruktorku letos (2022) dělala Lucka Okoličányová ze Slovenské asociace Nordic walking. V roce 2023 by, podle všeho, měla dělat instruktorku Kristina Schejbalová z Českomoravské federace Nordic Walking.

Prohlédněte si galerii, přečtěte si texty k obrázkům. Přemýšlejte, začněte spořit. Dánsko a Bornholm opravdu stojí za to. A to říkám jako velký škudlil. Jakmile cestovka otevře registraci, udělám událost a bude jen na Vás, jak se rozhodnete.

Zatím se můžete ptát na kristina.schejbalova@seznam.cz, popř. přímo pořadatele jozef@slovakiet.com a lucia@slovakiet.com.

Moc zdravím, těším se.

Kristina