Několik kokořínských Nordic Walking tras


Kokořínsko je Nordic Walking ráj. Kamkoli půjdete, nemůžete šlápnout vedle

před 3 lety

Kokořínsko je Nordic Walking ráj. Ať půjdete kamkoli, nemůžete šlápnout vedle. Všude měkké chodníčky, skály, zachovalá vesnická architektura. Překvapení  a překrásné výhledy na každém kroku. Desítky tras na nás čekají, jen několik jsme jich prošli. Dejte si na ně dost času, protože budete pořád pauzírovat a kochat se. A tady jsou.

Kokořínskými kaňony z Jestřebice do Želíz – 12 km 

Po cestě: Začínáme v Jestřebici, končíme v Želízích. Z Jestřebice úzkým chodníčkem kolem Kamenného mostu do Šemánovického dolu, jeskyně Kostelíček, loupežnická jeskyně Klemperka, tajemný Truskavenský a Zimořský kaňon, všude kolem nás bizarní pískovcové skály až do Želíz, na domácí rohlíky v Zájezdním hostinci Želízy.

Liběchov – okruh Václava Levého – 13 km

Po cestě: Začínáme a končíme u zámku v Liběchově. Nádherný měkký Nordic Walking terén, ranné výtvory Václava Levého – Harfenice, Had, přes Tupadly, údolím Liběchovky, vystoupáme k Čertovým hlavám a jeskyni Klácelka, zpátky do Liběchova. Když budete mít čas, tak si ještě projděte park liběchovského zámku a navštivte Liběchovský mlýn

Z Kokořína přes Harasov do Lhotky Máchovou cestou - 13 km

Po cestě: Začínáme v obci Kokořín, končíme na železniční zastávce Lhotka u Mělníka. Kokořínský zámek, hrad Kokořín, Kokořín důl s hotely a hospodou U Pobudy. Údolím Pšovky k Bábě Šubrový a ke Grobiánovi. Překrásný Harasov, která se probouzí k životu. Lukami a podél  rybníků a černých skal do Lhotky. Na tuhle trasu si dejte ještě víc času, pořád budete něco fotit a obdivovat.

Ze Zakšína do Tupadel – 12 km, a třeba až do Želíz – 14 km

Po cestě: Začínáme na autobusové zastávce Dubá, Zakšín, končíme v Tupadlech, popř. v Želízích. Nejdřív trochu stoupání na Pustý zámek a vyhlídku Rač, pak už jen měkké chodníčky, mírně zvlněný terén, krásná miniobec Nové Osinalice, řopíky, lesy, louky. Liduprázdno. V Tupadlech tajuplné a nepřístupné meditační centrum v nedokončeném zámku. To se musí vidět.

Liběchovské vyhlídky podle Jiřiny T. – 10 km

Po cestě: Začínáme a končíme u zámku v Liběchově. Opuštěný park Liběchovského zámku, Labe u nohou, Vehlovické tůně, geologická památka Vehlovické opuky, studna a kaplička ve Vehlovicích, vinice, kaple s výhledem na EMĚ. Opravená barokní křížová cesta a pohled na střechy  zašlé slávy Liběchova.

Nejkrásnější skalní brána na cestě z Jestřebice do Mšena– 10 km

Po cestě: Začínáme na autobusové zastávce Jestřebice, končíme na žel. stanici Mšeno. 10 km naplněných krásou  - bizarní skalní útvary, kalvárie, dechberoucí skalní brána, lesní kaplička, zaniklý projekt lesoparku Debř, nejkrásnější koupaliště na světě. A když se nebudeme příliš kochat, tak si ještě můžeme prohlédnout  Mšeno.

V hlavní roli Vidim  - Dobřeň, Vidim, skalní stůl na konec – 12 km

Po cestě: Začínáme a končíme v Dobřeni. Krajinou, kterou vybudovalo druhohorní moře, vytvarovala voda a dílo dokončil člověk. Skály, lesy, krásně zachovalá vesnická architektura i zchátralé romantické krajinářské záměry rodiny Grohmannů. Dobřeň, Střezivojický důl, Dolní Vidim. A už je tu Horní Vidim – skalní domeček, historický vodojem, zakletý zámek, zaniklé lávky, jeskyně kuchyně, lesní divadlo. Nakonec skalní stůl a zase Dobřeň. Nebudete vycházet z úžasu.

 

Poslední objevenou "Dianinu" trasu zatím neprozradím. Těším se, že si ji projdeme spolu.

Na viděnou, až to přejde.

Kristina