Chůze s holemi. Trekking nebo Nordic Walking?


před 5 lety

Chodíte s holemi často a rády? Chodíte TREKKING nebo NORDIC WALKING? A víte, že je v tom VELKÝ ROZDÍL?

TREKKING JE TURISTICKÁ CHŮZE. Trekkingové hole jsou poměrně masivní, mají modelované madlo a obyčejné poutko. Hole používáme zejména jako oporu a k udržení rovnováhy. Trekking patří do těžkých svažitých terénů, na horskou a vysokohorskou turistiku, obdobně JAKO SKIALP. Velmi vhodný je i pro osoby s poruchou rovnováhy nebo se zásadními zdravotními problémy (velmi staří lidé, velká obezita apod.)

NORDIC WALKING JE ZDRAVOTNÍ KARDIOFITNESS CHŮZE, třeba jako H.E.A.T., ale spojený s pohybem v přírodě. Nordic walkingové hole jsou lehké a pružné, mají hladké madlo a místo poutka rukavičku. NW hole používáme aktivním odrazem šikmo vzad. Nordic Walking patři do příjemných rovinatých, mírně zvlněných terénů, obdobně JAKO KLASICKÉ BĚŽKY.

V čem se tedy tak zásadně liší TREKKING od NORDIC WALKINGU? Obě aktivity jsou v přírodě, ulevují kloubům, čistíme hlavu, jsme v pohybu, tělo pracuje. A právě v práci těla je ten zásadní rozdíl! Od pasu dolů se téměř neliší. Hlavní rozdíl nastává V ZAPOJENÍ HORNÍ ČÁSTI TĚLA.

Při TREKKINGU svíráme téměř trvale pevně madla holí, ruka se pohybuje hlavně v lokti, hůl stavíme kolmo k terénu, získáváme stabilitu a oporu v náročných terénech, často i se zátěží na zádech. Překonáváme delší vzdálenosti delší dobu, 20 – 30 km nejsou žádnou výjimkou. Chůze bývá často rozvážnější a relativně pomalá. Naším cílem je získat pocit bezpečného pohybu v náročném prostředí a oporu pro tělo, popř. si pomoci silou do kopce a ochránit se z kopce. V horách celé tělo maká, horší je to, když chodíte trekking v rovinatých terénech. Horní část těla bývá strnulá, s důrazem na práci rukou. Zádové svalstvo a svalstvo vytvářející korzet kolem páteře se do pohybu zapojuje jen minimálně.

Při NORDIC WALKING chůzi hůl téměř nedržíme, holí se odrážíme šikmo vzad a akcelerujeme pohyb. Chodíme kratší dobu na kratší vzdálenosti, ale o to svižněji a v režimu spalování tuků. Horní část těla mírně rotuje, oblast krční páteře je uvolněná, zapojujeme zádové svalstvo a svalstvo vytvářející páteřní korzet. Každým krokem dosahujeme SPIRÁLNÍ STABILIZACE PÁTEŘE, zkrácené PRSNÍ SVALSTVO SE PROTAHUJE, ochablé zádové svalstvo se posiluje. Celkové zapojení svalstva těla stoupá až na 90%. 

NORDIC WALKING se přizpůsobí vašim potřebám. Je pro gaučáka i pro sportovce. S Nordic Walking holemi a správnou technikou se vám otevřou nové možnosti. Uvidíte, že je to jiný pohyb, než chůze s trekovkami nebo prostá chůze. Oproti jiným oblíbeným sportům zapojíte i jako hobík 90% svalstva, uvolníte trapézy a oblast krční páteře, narovnáte se, otevřete hrudník, odlehčíte kloubům, zpevníte páteřní korzet a spálíte více kalorií, než při bežné chůzi. Když přidáte pravidelnost, tak se z obyčejné chůze stane přirozené komplexní cvičení, tělo se tvaruje a kila jdou dolů sama. Navíc, objevíte spoustu cest a cestiček za humny i dál.

POZOR, je to návykové.

A ještě se podívejte, jak by ten Nordic Walking pohyb měl alespoň minimálně vypadat.

 

 


Fotogalerie