Holá pravda o Nordic Walking


Je Nordic Walking levný a nenáročný, Čtěte holou pravdu.

před 4 lety

S čím jsem počítala

Nordic walking byl pro mě takový pragmatický, vypočítavý kalkul do důchodu. Očekávala jsem technicky nenáročný, levný sportík bez zvláštních požadavků na fyzičku, svobodný a nezávislý. A už žádnou velkou zodpovědnost.

Jak to dopadá, když to myslím s Nordic walking vážně?

Nordic Walking je technický sport. Postupně jsem zjišťovala, že vyžaduje sebekontrolu, pohybovou koordinaci, jemné a přesné dávkování pohybu a neustálé zlepšování techniky. A pořád na mě někdo vidí chyby.

Své první hole z Lídlu jsem brzy vyměnila za kvalitu dobrých značek. Užívám si rozdíl mezi trabantem a mercedesem. Za ty peníze.

Bundu po dceři, staré legíny a čapku zmijovku jsem zavrhla. V šatníku mi přibývají funkční sportovní oblečky laděné do barvy. Rozpočet překračuji lehce, s dobrým pocitem, že mi to sluší.

Než si moje noha našla ty správné boty ve správné barvě, mám v botníku 3 páry těch nesprávných. A když jsou ty správné ve slevě, tak je nakoupím do zásoby.

Fyzička s věkem klesá, ale to mi nebrání dělat věci, které jsem už víc jak 40 let nedělala. Jako třeba poměřit se s běžci na horském půlmaratonu, nebo se vydat na dlouhou NW pouť, nebo NW závodit a vychloubat se medailemi.

Pocit svobody a nezávislosti, jistě, až na tu na sociálních sítích. Začala jsem se producírovat na fejsbůku, mám vlastní webovky, založila jsem dvě fejsbůkové skupiny. Mám pocit, že se to beze mě neobejde, hlídám návštěvnost, číhám na lajky a pochvalné komentáře.

Zelená tělocvična, můj „pohodový“ důchodcovský projekt, ve mně budí pocity odpovědnosti. Nutně musím něco plánovat a organizovat. V COVIDkaranténě jsem nutila celou domácnost natáčet obýváková NW videa. Ze svého muže jsem udělala kameramana, zvukaře a střihače a zapomněla jsem mu poděkovat.

S čím jsem nepočítala?

Že najdu tolik nových parťáků, kamarádů a přátel. V Čechách, na Moravě, na Slovensku, v Polsku a jinde ve světě. Že objevím tolik nových cest a krásných neznámých míst. V Ostravě, v Jeseníkách, v Rychlebech, v Beskydech, na Kokořínsku.

Že se s  Nordic Walking vrátím v čase do svých 20 let.

Moc vás zdravím.

Kristina


Fotogalerie