Nordic Walking v zimě - co na sebe?


Musí nám to slušet!!! Pohodlně, vrstveně, bezpečně.

před 4 lety

V zimě chodíme Nordic Walking  svižně, nalehko, tomu přizpůsobujeme oblečení a vybavení, které se nejvíce podobá běhu na lyžích nebo běhu v terénu. Dodržujeme:

  • pravidlo tři vrstev
  • pohodlí – strečové materiály
  • buďme vidět – reflexní prvky, barvy, barvičky
  • MUSÍ NÁM TO SLUŠET

Odkazy a obrázky jsou na dámské varianty a jsou pouze ilustrační. Fotogalerii berte je jen jako inspiraci, v popisu obrázku najdete i prodejce, ale neručím, že to opravdu má.

Obuvtady je každá rada drahá, každá noha je jiná. Budete určitě zkoumat drop (výškový rozdíl mezi patou a špičkou), došlap, tlumení, ale botu si nakonec vybere noha sama a může to chvíli trvat a stát trochu víc peněz. Vybírejte podle pár jednoduchých zásad – outdoorová, trailová (běh v terénu) nebo treková (chůze v terénu), nízká (ne kotníčková), s goretexovou membránou (technologie GTX), prodyšná, s ohebnou podrážkou a agresivním, výrazným, dobře profilovaným vzorkem, který přilne k terénu. Nejdřív zajděte do kamenného obchodu. A pozor, vybírejte odpoledne, vždycky o číslo větší, než jste zvyklé - když nasunete nohu do špičky boty, měl by se vám vejít mezi opatek a patu pohodlně ukazovák. A po pár omylech, nebo ihned napoprvé si noha vybere sama. A až si vybere, tak se držte vybrané značky, vzoru a velikosti jako veš košile. Pár doporučených značek:  adidas, Salomon, asics,  inov8, Mammut, merrel, Columbia, Mizuno. Hoka, Saucony, Salming a řada dalších. Některé si můžete prohlédnout např.  ve Sportisimu nebo Sanasportu nebo v Best4Run nebo Triexpert

Hlava a ruce – vždycky kryjte hlavu, krk a krční páteř, nechoďte prostovlasí/é, hlavou uniká nejvíce tepla a proto čepice kryjící uši, nákrčník. A určitě rukavice (třeba s protivětrným krytem).

Trup – spodní funkční triko (odvádí pot od těla) s dlouhým rukávem, dlouhé až přes bedra (ohlédněte se třeba i v cyklo, protože cyklo trika mají delší záda), při větší zimě ještě jedno navíc, microfleecová mikina a vodě odolná, větru odolná větrovka nejlépe s kapucí. Ještě můžete doplnit vestičkou a vrstvit podle potřeby.

Nohydlouhé funkční spodní kalhoty, větru odolné svrchní kalhoty, podkolenky nebo vysoké ponožky. Dobrou, krásnou a módní službu udělají zateplené elasťáky doplněné prošívanou sukničkou nebo posledním hitem – zateplenými kraťasy. A k tomu vždy návleky proti sněhu, mokru, blátu, kamínkům.

Na věci s sebouchodíme nalehko, jen s nejnutnějšími osobními věcmi (doklady, peněženka, klíče), malou svačinkou a pitím. A ještě by se měl v zimě vejít jeden zateplovací prvek (vestička, bundička), když dojdeme zpocení a kocháme se. Na to nám stačí menší baťůžek (třeba cyklo) nebo běžecká vesta, někdo preferuje ledvinku. Pár zásad pro baťůžky - užší než záda, pěkně drží a neposkakuje, má prsní popruh, případně hydrovak.

Reflexní doplňky – na oblečení už nějaké reflexní prvky máme, ani o nich nevíme, ale buďme vidět. Určitě si pořiďte čelovku a nebo i hrudní svítilnu, a všelijaké reflexní vesty, kšandy, pásky, proužky a kroužky, ať svítíme a třpytíme se jako vánoční stromeček.

A jestli něco chybí, nebo je morálně zastaralé, napište Ježíškovi.

Pro přiměřené varianty můžete brousit třeba v Lidlu, Tchibu, Sportisimu, Intersportu, Triexpert, Decathlonu, Newline, a jestli jste nároční = hodně bohatí,  tak zkuste třeba Dynafit

Moc vás zdravím.

Kristina